Domácí kvásková pizza

Moje hodnocení
20x

Na přípravu domácí pizzy si možná netroufne každý, ale věřte nám, že s tímto receptem se vám vždy povede. S „náplněmi“ můžete všelijak experimentovat, zkusit smetanovou nebo třeba rajčatovou. Dnes sázíme na spojení rajčat, šunky, mozzarelly a rukoly.

4 porce
120 minut
italská

Rozkvas

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Jako první připravte večer předem kvas – pokud plánujete dělat pizzu k večeři. Pokud k obědu, kvas připravte ráno den předem.
  2. Kvásek nejdříve rozmíchejte ve vodě a poté přidejte i mouku a pořádně spolu propojte.
  3. Mísu s kvasem přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin odpočívat.
  4. Druhý den ráno (pizza na večeři) nebo ten den večer (pizza k obědu) zadělejte těsto.
  5. Do mísy přesejte mouku, přidejte cukr, sůl, olej, vodu a rozkvas. Ze zbývajícího rozkvasu můžete třeba udělat lívance nebo chleba.
  6. Těsto nyní zpracujte. Pokud to děláte v robotu, použijte nástavec typu hák a na střední stupeň nechte 10 minut pracovat.
  7. Těsto dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zrát.
  8. Pokud je to možné, těsto během zrání třikrát přeložte a opět vraťte do mísy.
  9. Po 12 hodinách těsto rozdělte na 4 stejně velké kousky, které vyválejte do kruhu a položte na ně náplň.
  10. Troubu rozehřejte na 250 °C.
  11. Rajčatovou směs uděláte takto: sekaná rajčata dejte do mixéru, přidejte, sůl, oregano a olej a promixujte.
  12. Pizzovou placku položte na pečicí papír, potřete rajčatovou směsí, ozdobte šunkou dle chuti a nakrájenou mozzarelou a dejte do rozpálené trouby na pizza kámen i s pečicím papírem. Pizza se tak nepřilepí a navíc se lépe na papíru přenáší.
  13. Pečte 10–12 minut.
  14. Po upečení vyjměte z trouby, nechte chvilku vychladnout, ozdobte bazalkou či rukolou a krájejte pizza kráječem.
  15. Takto upečte všechny 4 pizzy.

PRIMA TIP: Pokud neumíte pracovat s kvasem a chtěli byste použít droždí, zadělejte těsto s 7 g sušeného droždí nebo 30 g čerstvého a nechte kynout pouze 1 hodinu. U náplní a pečení postupujte úplně stejně.

* Mozzarella na pizzu není ta, kterou nejspíš znáte z běžných supermarketech a prodává se v nálevu. Tento druh mozzarelly seženete spíše v italských obchodech u sýrového pultu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty