Valijah Klásová

Domácí sýr panýr – Paneer

Moje hodnocení
19x

Co na panýru Indové vidí? Nemá žádnou chuť a obsahuje jen mléko a ocet. Je přece spousta lepších sýrů… Jenže panýr se skvěle griluje a peče, protože netaje, ale zachovává si pevnou strukturu. Pečením se jeho chuť zvýrazní. V indické kuchyni často nahrazuje maso. Hodí se do omáček i na špízy, ale připravíte z něj i jemné krémové pomazánky, opékané placičky nebo sladké dezerty. Panýr můžete ochutit kořením nebo ho marinovat a následně opékat.

2 porce
30 minut
indická

Suroviny

Postup přípravy

  1. V dostatečně velkém hrnci pomalu zahřejte mléko. Hlídejte, ať nepřekypí přes okraje. Včas snižte teplotu a mléko povařte dvě minuty.
  2. Do vroucího mléka přidávejte po malých dávkách ocet. Syrovátka se ihned začne oddělovat. Promíchávejte a po třech minutách slijte přes cedník vystlaný mušelínem nebo plátýnkem (ideální jsou dětské pleny).
  3. Zachycené hrudky propláchněte proudem vlažné vody a do plátýnka pevně zabalte. Látku utáhněte a několikrát vyždímejte. Položte na obrácený cedník nebo jiný podklad, který propouští vodu, a zabalený panýr zatěžkejte. Nechte pomalu odtéct zbylou tekutinu. Panýr ztuhne do konzistence, kdy je možné jej krájet a dále upravovat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Valijah Klásová

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

Vydává nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty