redakce Prima FRESH

Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Moje hodnocení
47x

Trdelník už v našich městech a na poutích zdomácněl, a i když není původem český, ale spíš maďarský, oblíbili jsme si ho a přijali za svůj. Ve světě se o něm dokonce píše jako o tradiční české pochoutce :) A protože ceny trdla jsou mnohdy nastavené spíše pro turisty, přinášíme návod, jak si ho můžete jednoduše připravit doma. Zkuste ho upéct třeba na dětskou oslavu, zaručeně sklidíte ovace!

15 porcí
90 minut
česká

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

  1. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přilijte k suchým a vypracujte těsto, které bude dost husté. (Pokud by se příliš lepilo, přidávejte po lžíci další mouku).
  2. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte formy na trdelník. (V obchodech můžete najít nerezové formy na trdelník, ale pokud se nechystáte dělat ho velmi často, vystačíte si s domácí formou podle našeho tipu). Vezměte starší časopis, stočte ho do ruličky a svažte kuchyňským provázkem. Potom každou roli pevně obalte v silnějším alobalu a konce zahněte dovnitř ruličky. Budete potřebovat 5 ruliček.
  4. Na obalovací drobenku rozmixujte vlašské ořechy ne plně najemno, poté je v misce promíchejte s cukrem a mletou skořicí. V misce prošlehejte bílky na jemnou pěnu.
  5. Troubu rozpalte na 200 stupňů.
  6. Pracovní plochu poprašte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na výšku cca 2–3 mm. Ostrým nožíkem těsto podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
  7. Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo, stejně jako když se připravují kremrole. Na každou ruličku namotejte 3 proužky těsta s rozestupy.
  8. Trdla potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta.
  9. Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem, aby se trdlo nedotýkalo dna.
  10. Pečte 15–20 minut, až bude trdlo zlatavé ze všech stran, v průběhu pečení je můžete jednou obrátit.
  11. Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a pusťte se do nich!
PRIMA TIP: S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. Dobrý je i cukr s kokosem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty