Vejce na 100 způsobů

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Moje hodnocení
13x

V celém gurmánském světě snad neexistuje nic, co by předčilo domácí těstoviny. Nevyrovnají se jim dokonce ani ty koupené čerstvé. Těstoviny, které si připravíte doma, ať už jsou to špagety, tagliatelle, nebo úplně jiný typ, jsou hebké, jemné a zkrátka neodolatelné. V receptu níže najdete orientační poměry surovin. Příprava těstovin se totiž většinou odvíjí od toho, jakou máte k dispozici mouku. Těsto by nemělo být příliš řídké, ideální těsto by vám mělo dát trochu práce při propracovávání a hnětení.

2 porce
60 minut
italská

Suroviny

Ochucené těstoviny (vyberte jednu z možností)

  • listový špenát (mražený, uvařený a scezený) 150 g
  • rajčatový protlak (nebo pyré) 2 lžíce
  • červená řepa (uvařená a nastrouhaná) 2 lžíce
  • šafrán (práškový šafrán smíchaný s 2 lžícemi horké vody) 1 sáček
  • bylinky (najemno nasekané čerstvé bylinky) 3 lžíce
  • inkoust z olihně 1 sáček
  • stroj na přípravu těstovin (není nutný)

Postup přípravy

  1. Na čisté pracovní ploše si udělejte z mouky hromadu a doprostřed udělejte důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracovávejte vejce do mouky a vytvořte pevné, kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte pár kapek vody, pokud moc vlhké, přidejte naopak mouku.
  2. Hněťte těsto, dokud není hladké. Když se vám zdá, že má ideální konzistenci, vytvořte z něj kouli, tu potřete po povrchu olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat.
  3. Když dodržíte tuto půlhodinu, bude se těsto snáze válet, bude pružnější a těstoviny budou lepší.
  4. Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na tenkou placku nebo použijte strojek na přípravu těstovin.
  5. Jednu stranu vyválené placky překlopte ke středu, poté udělejte to samé s protější tak, že se ve středu téměř setkají. Pak překlopte jednu již přeloženou polovinu přes tu druhou, ale těsto nestlačujte.
  6. Svižně pokrájejte zabalené těsto na tenké proužky, které okamžitě rozbalte. Možná to půjde snáze pomocí tupé strany nože.
  7. Chvíli těstoviny vyvěste, aby trochu oschly, nebo je posypte semolinovou moukou a vytvořte z nich volně spletená „hnízdečka“, která nechte odpočinout na čisté utěrce.

Ochucené těstoviny

Pokud chcete připravit ochucené barevné těstoviny, přidejte do základního receptu následující suroviny:

  • Špenátové těstoviny: Uvařte špenát a zbavte ho veškeré přebytečné tekutiny. Rozmixujte ho s jedním vejcem, až získáte hladkou hmotu, osolte a opepřete.
  • Rajčatové těstoviny: Do mouky zamíchejte rajčatový protlak nebo pyré a použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
  • Těstoviny s červenou řepou: Do důlku v mouce přisypte nastrouhanou vařenou červenou řepu. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
  • Šafránové těstoviny: Práškový šafrán nechte 15 minut namočit ve 2 lžících horké vody. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních a před jeho zamícháním do mouky ho rozšlehejte s šafránovou vodou.
  • Bylinkové těstoviny: Do důlku v mouce přisypte najemno nasekané čerstvé bylinky.
  • Těstoviny s inkoustem z olihně: Před tím, než vejce promícháte s moukou, je smíchejte s olihňovým inkoustem.

Z čerstvých těstovin připravte třeba tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vejce na 100 způsobů


Přečtěte si také

Recepty