Suroviny
- olej (na vymazání)
- jehněčí ramínko (nebo plecko, nakrájené na kousky) 750 g
- cibule (nakrájené nadrobno) 2 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- bílé víno (suché ) 120 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- brambory (malé nové, nakrájené na čtvrtiny) 250 g
- karotka 5 ks
- ředkvičky (rozkrojené napůl) 1 hrst
- tymián několik snítek
- hrášek (mražený nebo zelené fazolky) 1 hrst
- hladkolistá petržel (nakrájená) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejlépe litinový kastrol vymažte olejem a postavte ho na plotýnku na středně vysoký stupeň teploty. Až se rozehřejte, vsypte maso a cibuli a smažte asi 5 minut, až maso ze všech stran zhnědne.
- Do kastrolu vsypte mouku a za stálého promíchávání ji 1 minutu smažte. Vlijte víno a nechte 2 minuty vyvařit. Vlijte vývar a na mírném stupni vařte, až bude maso měkké – je-li mladé, mělo by to nastat do půl hodiny.
- Přidejte brambory, mrkev, ředkvičky a tymián a bez pokličky vařte 12 minut nebo až brambory změknou. Pak přidejte hrášek nebo fazolky a vařte ještě 5 minut. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.
Dušené jehněčí s jarní zeleninou Zdroj: Marek Kučera