Suroviny
- olivový olej
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (nakrájený na tenké plátky) 4 stroužky
- houby (různé, nakrájené nebo natrhané na kousky) 500 g
- tymián (několik snítek čerstvého )
- citron 1 ks
- piniové oříšky (piniová jadérka) 1 velká hrst
- strouhanka (čerstvá ) 2 velké hrsti
- vejce (velké, rozšlehané) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním stupni dostatek olivového oleje. Vsypte cibuli a česnek a smažte asi 10 minut, až zvláční, ale nezabarví se. Vsypte houby a lístky tymiánu. Teplotu zvyšte a houby smažte 5 až 10 minut, až začnou trochu křupavět.
- Dejte je stranou a ostrouhejte na ně kůru z citronu, dobře osolte a opepřete. Vsypte do mísy a nechte stranou.
- Když směs vychladne tak, abyste s ní mohli manipulovat, vmíchejte k ní piniová jadérka a strouhanku, pak vejce. Promíchejte a tvarujte kuličky velikosti golfového míčku.
- Naklaďte je do formy, zakapejte olivovým olejem, vložte do trouby a pečte asi 35 až 40 minut, až budou kuličky krásně zlaté a propečené.
Jamieho houbová nádivka s piniovými jadérky Zdroj: Marek Kučera