Jablečný štrúdl bez přidaného cukru

Moje hodnocení
13x

Pokud si hlídáte přísun sacharidů, bude tento závin v cukrfree verzi vaším oblíbeným dezertem. Jablka jsou sama o sobě dostatečně sladká a není třeba přidávat další cukr. Závin můžete zasypat kokosovou moukou a vytvořit tak efekt moučkového cukru. Sama mouka je nasládlá, takže dezert ještě trošičku osladí. Stačí opravdu jemný poprašek. :)

12 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Do nádoby vložte přes sítko prosetou kokosovou mouku, najemno namleté kešu ořechy a guarovou gumu a promíchejte.
  2. Přidejte vanilkový extrakt nebo mletou vanilku, vejce, oříškové máslo a pomocí kuchyňského robota propracujte tak, aby se vytvořilo pevné těsto.
  3. Z těsta vytvořte kouli, kterou položte na nepřilnavý plát nebo na papír na pečení. Kouli těsta k papíru přimáčkněte, překryjte další plátem papíru na pečení a pomocí válečku těsto vyválejte do cca 0,4cm obdélníkové placky.
  4. Poté těsto společně s oběma papíry opatrně přetočte na druhou (původně spodní) stranu a horní plát papíru sundejte.
  5. Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné tekutiny a rovnoměrně poklaďte těsto asi tak 2–3 cm od okraje. Jablka posypte skořicí podle chuti (já třeba dávám opravdu hodně skořice), nasekanými vlašskými ořechy, kokosem a rovnoměrně zalijte rozehřátým máslem.
  6. Pomocí papíru na pečení, který leží pod těstem, začněte závin opatrně rolovat. Okraje poté zahněte směrem nahoru a rukama těsto jemně přimačkávejte, aby se závin držel i při pečení.
  7. Hotový závin přemístěte i s papírem na pečení na plech, poté jej potřete našlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 25–30 minut.
  8. Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby. Po upečení závin zabalte do papíru na pečení a poté do utěrky a nechte ho takto vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cukrfree

Cukrfree Cukrfree

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.


Přečtěte si také

Recepty