Kuličky
- mleté maso (hovězí nebo telecí maso) 500 g
- špejle 150 g
- vejce (prošlehané) 1 ks
- máta (lístky máty nakrájené nadrobno) 1 hrst
- oregano (sušené ) 1 lžička
- bílá cibule (nastrouhaná ) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- olivový olej 50 ml + další na smažení
- bílé víno 30 ml
- mouka (na obalení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- olivový olej 60 ml
- rajčata (velká,nakrájená nahrubo) 6 ks
- celá skořice 1 svitek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte maso, strouhanku, vejce, mátu, oregano, česnek, olivový olej, víno a směs osolte a opepřete. Rukama vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku a trochu je zploštěte. Lehce je poprašte moukou a smažte na rozehřátém oleji 3 až 4 minuty z každé strany, často je obracejte, aby se propekly stejnoměrně.
- V kastrolu na středním stupni rozehřejte olivový olej, přidejte rajčata, sůl, pepř a skořici a zvolna vařte asi 20 minut, až vznikne hustá omáčka. Vložte do ní masové kuličky, krátce, asi 5 minut, prohřejte a podávejte.
Keftedes - kuličky z mletého masa v rajčatové omáčce 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD