Krémový houbový kuba s voňavou majoránkou

Moje hodnocení
8x

Bezmasé jídlo, které si spojujeme s vánočními svátky, ale během houbové sezony si ho můžeme s chutí připravit také! Zkombinujte různé druhy hub, přidejte kroupy, koření a vykouzlete sytý oběd podle receptu od Cat & Cook. Máte se na co těšit!

2 porce
120 minut
česká

Suroviny

null

Postup přípravy

  1. Sušené houby namočte do studené vody na 3–4 hodiny. Trochu je promněte, aby neležely na hladině, ale byly potopené, a pak je nechte ležet ve vodě.
  2. Kroupy řádně propláchněte ve studené vodě (proplachujte, dokud nebude voda čirá) a nasypte do rendlíku.
  3. Zalijte 500 ml vývaru, přidejte sádlo a na vyšším plameni přiveďte k varu. Stáhněte oheň a zpola zakryté pokličkou vařte 30–40 minut, dokud nebudou uvařené al dente.
  4. Občas promíchejte a nezapomeňte je hlídat, aby se nerozvařily.
  5. Mezitím oloupejte šalotku a česnek. Šalotku nakrájejte co nejvíce najemno. Jeden stroužek česneku nakrájejte na jemné plátečky, druhý stroužek (ideálně ten menší) utřete se solí nebo rozdrťte v lisu na česnek.
  6. Ze snítek majoránky otrhejte lístky a nahrubo nasekejte. Petrželku nasekejte najemno.
  7. Žampiony očistěte suchým hadříkem (není třeba je loupat) a nakrájejte na plátky. Zbytek vývaru dejte pomalu ohřívat.
  8. Ve velké pánvi na středním až vyšším plameni rozpusťte máslo a přidejte šalotku. Nechte ji orestovat lehce dozlatova a přidejte česnek nakrájený na plátky.
  9. Počkejte 1 minutu a přidejte čerstvé houby.
  10. Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu. Uvidíte, jak se smrsknou a v pánvi se objeví více tekutiny.
  11. Až se tekutina vypaří (trvá to tak 5 minut max.) a vy uslyšíte zase prskat tuk místo bublání vody z hub, přidejte sušené houby a 3 lžíce hnědé vody, ve které se máčely.
  12. Až se všechna voda vypaří, přidejte kroupy (většina vývaru, ve kterém se kroupy vařily, se vsákne do nich, takže není potřeba je cedit) a zalijte asi 100–150 ml horkého vývaru.
  13. Promíchejte a přidejte kmín, sušené mleté houby a čerstvou i sušenou majoránku (tu promněte, než ji přidáte do pokrmu).
  14. Nechte na středním plameni provařit, aby se chutě propojily a zkontrolujte, zda jsou sušené houby dostatečně měkké. Pokud nebudou, přilévejte vývar, dokud nezměknou, ale pamatujte, že vždycky budou takové křupavé.
  15. Kubu osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a přidejte česnek (raději nejdřív polovinu, uvidíte podle chuti) a petrželku.
  16. Promíchejte, nechte ještě 5 minut provařit a stáhněte z plotny. Konzistence by v této etapě měla být lehce tekutější, proto kdyby se vám pokrm zdál suchý, nebojte se přidat vývar a promíchat.
  17. Nyní do kuby vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a energicky míchejte, dokud se nevytvoří krásná „kréma“ (jako když děláte italské „risotto“).
  18. Chuť kuby by měla být intenzivně houbová, majoránková a lehce česneková. Podávejte ho ozdobený lístky majoránky či petrželky, můžete přidat i tenké plátky syrových žampionů, já to miluju.

TIP: Pokud máte kubu rádi zapečeného, vložte ho do zapékací misky a zapečte v troubě na 220 °C vrchní ohřev/gril, abyste dosáhli křupavého vršku, ale nevysušili vnitřek. Bude stačit 10–15 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty