redakce Prima FRESH

Kuřecí šavarma s chlebovou plackou

Moje hodnocení
5x

Vůni grilovaného masa teď ucítíte asi úplně všude, sezona grilovaček je totiž tu! Skvělým jídlem, které můžete připravit na ohni, je také šavarma – pokrm populární v arabské kuchyni, ale také jinde po světě. Jde v podstatě o obdobu kebabu nebo gyrosu. Rozdíl tam ale najdete, pravá blízkovýchodní šavarma se nesmí připravovat z vepřového masa, to totiž není halal. Kuřecí maso je proto to pravé!

1 porce
120 minut

Suroviny

Šavarma chléb

K podávání

Postup přípravy

  1. Ve velké misce vyšlehejte olivový olej s citronovou šťávou, přidejte rozmáčknuté stroužky česneku, sůl, koření a dobře promíchejte.
  2. Přidejte kuřecí stehenní řízky a obalte v marinádě. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny marinovat v chladničce, ideálně přes noc.
  3. Následující den oloupejte velkou cibuli a nožem ji rozpulte. Do spodní poloviny zapíchněte 3 špejle, na které postupně napichujte naložené kuřecí maso. Jakmile spotřebujete veškeré maso, zakončete špíz druhou polovinou cibule.
  4. Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Špíz postavte do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě zhruba 60–90 minut.
  5. Mezitím si připravte chléb. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a dobře promíchejte. Ve 250 ml vlažné vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechte zhruba 10 minut odstát.
  6. Poté směs přilijte k mouce, přidejte 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké a vláčné těsto. Těsto ještě důkladně prohněťte na vále, vraťte ho zpět do mísy a zakryjte potravinářskou fólií.
  7. Nechte vykynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut. Vykynuté těsto poté prohněťte, rozdělte na 10 stejně velkých kousků (každý o váze cca 80 g) a vyválejte z nich koule.
  8. Ty na pracovní ploše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odpočívat. Z odpočinutých kousků těsta vyválejte na pomoučené ploše velmi tenkou placku o průměru cca 25 cm.
  9. Pečte na rozpálené pánvi zhruba 1 minutu z každé strany. Placku poprvé obraťte v okamžiku, kdy se začínají tvořit větší puchýře.
  10. Obrácenou placku poté přitlačujte pomocí obracečky na pánev, čímž zajistíte, že se krásně vyfoukne. Upečené placky zabalte do suché utěrky.
  11. Těsně před podáváním ochuťte zakysanou smetanu s utřeným česnekem, solí a pepřem. Podle chuti můžete přidat zelené bylinky.
  12. Upečený kuřecí špíz podélně okrájejte ostrým nožem na nudličky, které poté balte do připravených placek společně se salátem, rajčaty a červenou cibulí.
  13. Před zabalením ještě důkladně zakápněte chilli omáčkou a připraveným česnekovým dipem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty