www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook

Linecká kolečka s makovým krémem s povidly

Moje hodnocení
11x

Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví. Na sváteční tabuli můžete tyto druhy najít dodnes. K oblíbencům se přidala i linecká kolečka. Nejčastěji jsou slepovaná kyselejší marmeládou nebo zavařeninou, aby vynikl chuťový rozdíl. A zde přichází na řadu mák. Místo marmelády můžete vyzkoušet makový krém s pikantními povidly.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Z mouky, cukru, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu.
  2. Odpočinuté těsto si na pomoučeném vále rozválejte na placku a vykrajujte kolečka. Ta pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8–10 minut.
  3. Po upečení koleček si připravte makový krém. Mletý mák zalijte mlékem a vařte na mírném plamenu 10 minut. Poté nechte mák zchladnout a vmíchejte povidla. Do makového krému můžete během vaření přidat lžičku perníkového koření, které navodí tu správnou vánoční atmosféru.
  4. Hotovým krémem slepte linecká kolečka a nechte alespoň den uležet v lednici.

PRIMA TIP: Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.

Více na www.nasmodrymak.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook


Přečtěte si také

Recepty