Yotam Ottolenghi

Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
6x

Zní to opravdu hodně zvláštně vařit lilky v páře, ale zkuste to. Jsou hedvábně jemné a fantasticky nasáknou chuť a vůni chilli papriček, česneku a zázvoru. Vařte je těsně před podáváním, aby si uchovaly světlou barvu. Salsa z opálených chilli papriček jim dodá očekávané kouřové aroma.

4 porce
60 minut
arabská

Lilky

Salsa

Ochucený olej

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou salsy. Pánev zahřejte na vyšším stupni a opékejte chilli papričky zhruba 10 minut ze všech stran, až začnou tmavnout. Několikrát je obraťte. Přesuňte je do misky, přiklopte talířem a nechte 10 minut měknout.
  2. Mezitím připravte ochucený olej. Olej vlijte do rendlíku. Česnek a zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno, promíchejte s olejem a solí. Zahřívejte na nízkém stupni a pozvolna opékejte asi 8 minut za občasného míchání, až česnek a zázvor změknou tak, že je snadno rozmačkáte lžící na kaši. Nezahřívejte olej příliš, česnek by se spálil a zhořkl. Ochucený olej nechte zchladnout.
  3. Z jedné papričky (nebo z obou, máte-li jídla raději méně ostrá) odstraňte semena a papričky pak i se slupkou nasekejte najemno. Rajčátka nakrájejte najemno a promíchejte v míse s chilli papričkami, 1,5 lžičkou sherry octa a solí. Odstavte a nechte salsu odležet.
  4. Lilky nakrájejte na špalíky dlouhé zhruba 7 cm a široké 2 cm a promíchejte je v míse se 2 lžícemi soli. Přesuňte je na pařák nebo do cedníku, který položíte na hrnec a odložte.
  5. Do hrnce pod pařák nalijte vodu do výšky 4 cm, zahřívejte k varu, pak do hrnce vložte pařák nebo cedník, přiklopte poklicí a vařte v páře 20–25 minut doměkka. Lilek by měl být velmi měkký, ale stále držet tvar. Pařák nebo cedník vložte do dřezu a nechte lilky okapat.
  6. Lilky přesuňte na servírovací talíř, zakápněte zbylým octem a osolte. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a promíchejte s lilky. Navrch naneste salsu a pokapejte ochuceným olejem. Posypte nahrubo nasekanými mandlemi a lístky koriandru. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Salsu připravte klidně v dvoj- až trojnásobném množství. V uzavřené sklenici v lednici vydrží až týden a báječně ochutí míchaná vejce, tortillové chipsy, grilované tofu či ryby nebo i steak.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty