Suroviny
- máslo 45 g
- celé kuře 1,5 kg
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- šalotka 8 ks
- řapíkatý celer 3 stonky
- cider (suchý) 300 ml
- kuřecí vývar 300 ml
- jablka 2 ks
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- crème fraîche 5 lžic
- dijonská hořčice 2 lžíce
- estragon (sušený) 2 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 ˚C.
- Ve velkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 30 g másla a vložte na něj kuře rozporcované na kousky a zbavené kůže. Restujte na velkém ohni 10 minut až bude ze všech stran opečené dozlatova. Pořádně okořeňte solí a pepřem.
- Přidejte celé oloupané šalotky a nakrájený řapíkatý celer a pár minut restujte společně. Zalijte cidrem a vývarem. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a kastrol vložte do trouby na 40 minut. Poté otestujte, jestli je kuře hotové, špičkou ostrého nože píchněte do masa a pokud z něj vytéká čirá šťáva, je akorát.
- Zatímco se kuře peče v troubě, rozehřejte zbytek másla na nepřilnavé pánvi a na něj dejte jablka zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky. Smažte z obou stran, až budou jablíčka mít zlatou barvu. Nechte je stranou a udržujte teplé.
- Smíchejte dohladka škrob se 2 lžícemi crème fraîche. Z pekáče vyjměte kousky kuřete, dejte je stranou a udržujte teplé. Do šťávy v pekáči vmíchejte směs škrobu a crème fraîche, poté přidejte zbylý crème fraîche, hořčici a estragon. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte 3 minuty provařit, až šťáva lehce zhoustne.
- Servírujte kousky kuřete společně s omáčkou, šalotkami, celerem i opečenými jablíčky. Jako přílohu podávejte čerstvý bílý chléb nebo bagetu.
Normandské kuře s jablky 2 Zdroj: isifa.com