redakce Prima FRESH

Pečená husa s jablečnou omáčkou

Moje hodnocení
6x

Pečená husa patřívala ke stálicím anglických Vánoc, než ji nahradil zámořský krocan. Dnes se znovu vrací, v nejrůznějších úpravách. Tuhle preferuje skvělý kuchař Nigel Slater. Doporučuje také šťávu připravit jako první a nechat ji přes noc rozležet. Poslechli jsme ho.

6 porcí
120 minut
anglická

Vývar

Šťáva

Husa

Jablečná omáčka

Postup přípravy

  1. Přísady na vývar dejte do hrnce, zalijte 1,5 litru vody a uveďte do varu. Snižte příkon a lehce vařte 45 minut. Vývar pak sceďte a nechte stranou.
  2. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte nakrájenou šalotku, mrkev a celer a chvíli smažte. Až začne zelenina měknout a zlátnout, vlijte víno, nechte minutu vařit a pak zalijte litrem vývaru. Snižte příkon a vařte asi 25 minut. Šťávu nechte vychladnout, ideálně přes noc. Před podáváním ji znovu uveďte do varu.
  3. Husu dejte do velkého hlubokého pekáče. Troubu předehřejte na 220 °C. Oloupané brambory rozkrájejte na čtvrtky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, až začnou trochu měknout. Oloupané šalotky odkrojte u kořínku a oddělte jednotlivé lupeny. Šalotky opečte na rozehřátém olivovém oleji v pánvi až zezlátnou.
  4. Brambory sceďte a lehce je rozmáčkněte mačkadlem, aby se trochu zploštily. Vymačkejte na ně citronovou šťávu (vymačkaný citron uchovejte) a přikryté e nechte chvíli stát. Vmíchejte k nim nakrájené bylinky, osmaženou šalotku, osolte je, opepřete, a vzniklou směsí naplňte husu.
  5. Husu osolte, do pekáče vložte vymačkaný citron, vložte do trouby a pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu trouby na 180 °C a husu pečte asi 2 hodiny. Dávejte na ni pozor a pokud příliš rychle hnědne, volně ji zakryjte alobalem. Přebytečné sádlo opatrně odebírejte. Husa by měla být upečená do výrazně zlatohnědé barvy.
  6. Zatímco se husa peče, připravte jablečnou omáčku. Nahrubo nakrájená oloupaná jablka dejte do silnostěnného kastrolu, vymačkejte na ně šťávu z citronů, přidejte skořici a hřebíček. Uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte, až jablka změknou. Odstraňte skořici a hřebíček a jablka rozmačkejte šťouchadlem na brambory na pyré.
  7. Upečenou husu dejte na tác a volně ji zakryjte alobalem. Sádlo z pekáče slijte a uchovejte na jindy. Husu naporcujte a podávejte ji s horkou šťávou a jablkovým pyré.

Další recepty pro slavnostní dny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty