Anna Walzová

Pečené kuře s dýní a fenyklem

Moje hodnocení
5x

Zlatavé kuře v pekáčku vypadá vždy luxusně a dává tušit společný rodinný oběd. Jemné bílé maso s nasládlou vůní fenyklu pod kůží a šťavnatou zeleninou v útrobách bude příjemnou alternativou ke klasickému pečenému kuřeti.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hmoždíři podrťte semena fenyklu najemno. Česnek prolisujte a rozetřete se semínky fenyklu, mletou paprikou, solí a pepřem na pastu. Promíchejte ji důkladně se změklým máslem.
  2. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Kuře omyjte zvenku i zevnitř studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a opatrně uvolněte kůži na prsou. Vetřete do ní fenyklové máslo a zbylým potřete celé kuře.
  3. Pomeranč omyjte horkou vodou, nakrájejte na plátky a naplňte jimi kuře. Přidejte rozmarýn a kuře položte do pekáčku. Zlehka ho podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě zhruba 70–90 minut dozlatova. Občas ho podlijte vypečenou šťávou.
  4. Mezitím dýni rozkrojte, odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky velikosti sousta. Fenykl rozkrojte na poloviny, odstraňte košťál a nakrájejte ho na plátky. Když už kuře zlátne a je skoro měkké, zhruba po 60–80 minutách pečení, vsypte k němu dýni s fenyklem a podlijte vínem. Pečte 10–15 minut doměkka.
  5. Upečené kuře vyjměte, nechte 10 minut odpočinout, rozdělte na porce a podávejte se zeleninou přelité výpekem. Podávejte s chlebem nebo dušenou rýží.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anna Walzová

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty