Polévka z pečených rajčat s křupavými rýžovými chipsy

Moje hodnocení
7x

Rajčatová polévka patří mezi velmi oblíbené, zvláště v sezoně, když začnou dozrávat voňavá sladká rajčata. Vyzkoušejte výbornou polévku podle receptu Pavla Berkyho, který rajčata ještě navíc předpeče, čímž jejich chuť nádherně zvýrazní. Doplňte je efektním křupavým chipsem z vařené rýže, tento trik je jako z luxusní restaurace a na vaše hosty zaručeně zapůsobí.

4 porce
60 minut

Polévka

Chipsy

Postup přípravy

  1. Rýžové chipsy: Rýži nasypte do hrnce a zalijte půl litrem vody. Osolte a přiveďte k varu. Rýži vařte klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži sceďte a slitou vodu odložte. Uvařenou rýži přendejte do kuchyňského mixéru, přidejte asi 6 lžic vody, ve které se rýže vařila, a mixujte, až vznikne kompaktní hmota, která by měla připomínat lepkavou kaši. Pokud je kaše příliš hustá, můžete přidat více vody a mixovat dál. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřete na pečicí papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dejte do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušte přibližně 40–50 min.
  2. Po vysušení vytáhněte z trouby a nechte chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežte nebo natrhejte na menší kousky a smažte v rozehřátém oleji dokřupava. Trvá to jen pár vteřin. Po usmažení nechte chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekejte nadrobno a posypte jimi připravené chipsy.
  3. Polévka: Rajčata překrojte a dejte na plech. Pokapejte olivovým olejem, balzamikem a osolte. Plech vložte do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečte přibližně 25 minut.
  4. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažte a přidejte očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujte a přidejte upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidejte 500 ml zeleninového vývaru a asi 200 ml vody. Osolte a přiveďte k varu. Polévku vařte, až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Odstavte z ohně, ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a chilli papričkou.
  5. Polévku podávejte spolu s rýžovými chipsy, případně můžete dochutit bylinkovým olejem.

Kuchařské zástěry či lněné utěrky z dílny Pavla Berkyho jsou k dispozici na jeho eshopu www.pavelberky.com.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty