Suroviny
Postup přípravy
- Dýni rozkrojte, zbavte jádřince a rozkrájejte ji na plátky. V předehřáté troubě na 160 °C pečte na pečicím papíře přibližně 40–50 minut podle síly plátků a nechte vychladnout. Dýni zbavte tuhé slupky, dužinu dejte do kastrůlku a ohřívejte na mírném plameni, přimíchejte třtinový cukr, koření a dle potřeby zřeďte vodou. Rozmixujte tyčovým mixérem a ještě propasírujte.
- Pokud nemáte kávovar na výrobu espressa, lze jej nahradit moka konvičkou. Filtr naplňte nejlépe čerstvě namletou kávou a spodní část konvičky naplňte předehřátou vodou. Pevně uzavřete a dejte vařit. Ve chvíli, kdy uslyšíte syčivý zvuk, znamená to, že se káva začíná filtrovat. Až budete mít přefiltrováno dostatečné množství kávy, odstavte konvičku z vařiče. Mléko ohřejte ve vodní lázni a po celou dobu šlehejte metličkou. Pozor, mléko není voda, nemělo by přesáhnout bod varu.
- Jako první vlijte do vysoké sklenice dýňové pyré, poté přilejte mléko a nakonec espresso. Vytvoří se efektní mozaika.
Přivítejte podzim lahodným dýňovým latté 2 Zdroj: Shutterstock / Korunní cukr