Inna Valoušková

Quiche se špenátem, bramborami a kozím sýrem

Moje hodnocení
9x

Slaný koláč je vítaným hostem na večírcích i u rodinného stolu. V této verzi šťavnatý špenát doplňují brambory, které se postarají o to, že těsto příliš nezvlhne a zdravě zasytí. Spojení špenátu a kozího sýra je stabilním partnerstvím, které nezklame ani tentokrát.

8 porcí
60 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, zlehka osolte, rozkrájejte do ní studené máslo, nožem ho zapracujte do mouky do konzistence drobenky a přidejte 1 vejce. Rychle vypracujte hladké kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte zhruba na 30 minut do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou či dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na plát o trochu větší, než je forma. Pomocí válečku ho do ní přeneste, uhlaďte, zlehka vymačkejte vyšší okraje a zakryjte pečicím papírem. Zatižte ho fazolemi, aby se pod ním těsto nevzdouvalo, a pečte korpus 10 minut v předehřáté troubě.
  3. Předpečený korpus vytáhněte, odstraňte papír s fazolemi, těsto potřete zbylým prošlehaným vejcem a nechte trochu zchladnout.
  4. Mezitím pečlivě operte špenát a spařte ho vroucí vodou. Vsypte ho do cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte muškátový oříšek.
  5. Brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte je na předpečený korpus. Na ně rozložte špenát a rozdrobený kozí sýr a zalijte vaječnou směsí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut, až koláč zezlátne a zpevní.
  6. Upečený koláč nechte nejprve mírně zchladnout a pak ho rozkrájejte a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty