Jenny Linford

Rajčatový fatuš

Moje hodnocení
5x

Fatuš znamená tradiční libanonský salát s pita chlebem a spoustou zeleniny a bylinek. Každý ho připravuje jinak podle to, co sklidí na zahradě nebo koupí na trhu, ale základ zůstává stejný – křupavý pita chléb rozlámaný na kousky zalitý olivovým olejem. V této verzi mu zdatně sekundují ředkvičky a okurka, šťavnatost dodávají rajčata a pikantnost jarní cibulka. Podle chuti obměňujte zeleninu i bylinky. Fatuš se hodí jako lehký oběd či večeře nebo jako příloha k pečenému jehněčímu masu.

4 porce
30 minut
arabská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pita chléb rozkrojte podélně tak, aby vznikly dvě tenké placky. Každou z nich potřete 1 lžičkou oleje a opékejte je 2–3 minuty na středním stupni na pánvi (či na grilu) dozlatova a dokřupava. Nechte je vychladnout.
  2. Mezitím nakrájejte rajčata na 5mm plátky, okurku podélně rozpulte a nakrájejte na 3mm plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse.
  3. Vychladlý pita chléb natrhejte na kousky velikosti sousta.
  4. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou, osolte a přelijte přes zeleninu. Vmíchejte kousky pita chleba a petržel a posypte kořením sumah.

PRIMA TIP: Koření sumah možná znáte pod názvem škumpa. Jsou to sušené umleté plody stromu a keře škumpy koželužské, která roste ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tmavočervený prášek chutná mírně nakysle, dříve se používal místo soli. Hodí se do salátů, na grilovaná masa i do masových a zeleninových nákypů.

Další neodolatelné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty