Recept na boloňskou omáčku z pomalého hrnce

Moje hodnocení
20x

Ragú bolognese neboli boloňská omáčka z mletého masa a rajčat je ideální způsob, jak nakrmit spoustu lidí včetně dětí a mlsných mužů. Pokud navíc k přípravě použijete pomalý hrnec, je to téměř bez práce. Přinášíme vám recept na množství omáčky, které vystačí pro celou chalupu lidí. Ale klidně si stejné množství uvařte i doma a přebytky rozdělené na porce zamražte!

15 porcí
120 minut
italská

Suroviny

Ať už jezdíte v zimě na hory s partou kamarádů nebo v létě připravujete dětské tábory, nebo si zkrátka chcete uvařit do zásoby omáčku, která vám zachrání večer, vsaďte na boloňskou. Pokud nemáte pomalý hrnec, klidně omáčku duste na sporáku v kastrolu s poklicí. Ideálně 2–3 hodiny, občas ji promíchejte a v případě potřeby podlijte trochou vody.

Postup přípravy

  1. V kastrolu nebo přímo v nádobě pomalého hrnce, pokud je k tomu vhodná, rozpalte olej a orestujte na něm cibule nakrájené nadrobno.
  2. Přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájené na velmi malé kostičky (případně můžete zeleninu nahrubo nastrouhat či rozmixovat). Po pár minutách přihoďte nasekaný česnek. Zarestujte a přidejte všechno mleté maso. Rozmělněte ho vařečkou na malé kousky a restujte, až se maso zatáhne.
  3. Přilijte mléko a nechte odvařit. Poté zalijte vínem a nechte téměř vyvařit. Přidejte rajský protlak a cukr a restujte, až se protlak hezky opeče a cukr začne karamelizovat.
  4. Přilijte rajčatovou passatu a sekaná rajčata. Omáčku osolte, opepřete a dochuťte sušeným oreganem.
  5. Směs přemístěte do nádoby pomalého hrnce, zapněte ho na vysoký stupeň (high) na 3,5–4 hodiny. Nebo vařte 2–3 hodiny na mírném ohni na plotně v kastrolu s poklicí.
  6. Do omáčky vmíchejte uvařené oblíbené těstoviny a podávejte zasypané strouhaným parmazánem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty