Korpus
- hladká mouka 360 g
- máslo (studené ) 115 g
- smetanový sýr 170 g
- vejce 1 ks
- žloutek 2 ks
- rozmarýn (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Náplň
- smetanový sýr 200 g
- crème fraîche 180 g
- vejce 4 ks
- smetana na vaření (12%) 200 ml
- parmazán 100 g
- brynza 250 g
- šunka (španělská šunka Jamón Serrano nebo libová šunka) 200 g
- rozmarýn (čerstvý )
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Z másla a mouky vyrobte drobenku a postupně přimíchejte vejce se smetanovým sýrem, sůl a najemno nasekaný rozmarýn. Vše důkladně zpracujte do těsta. Následně těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v chladničce.
- V oddělené misce smíchejte smetanový sýr, crème fraîche, smetanu na vaření a vejce. Přisypte najemno nastrouhaný parmazán (trochu odložte na posypání na závěr) a 125 g brynzy. Přidejte bylinky, sůl a pepř. Tuto směs odložte bokem.
- Vychlazené těsto vyválejte na pomoučeném vále a vyložte jím dno i boky dortové formy v průměru 23 cm. Zbylé těsto nožíkem seřízněte. Na dno nadrobte zbylou brynzu, španělskou šunku a rozmarýn. Zalijte připravenou vaječnou směsí, posypte zbylým parmazánem a zakapejte olivovým olejem.
- Pečte při 185 stupních asi 30–35 minut. Quiche můžete podávat zchlazený, kdy se lépe krájí, nebo pokojové teploty.
Rozmarýnový quiche s brynzou, parmazánem a šunkou Zdroj: archiv KitchenAid