Těsto
- hladká mouka 630 g
- sušené droždí 3 lžičky
- máslo (rozpuštěné ) 200 g + 3 lžíce na potření
- vejce 3 ks
- cukr krupice 1/2 hrnku
- kefír (teplý nebo mléko) 250 ml
- sůl 1,5 lžičky
Náplň
- brambory (oloupané ) 5 ks
- mléko (teplé ) 250 ml
- cibule (nakrájená) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- zakysaná smetana 2–3 lžíce
- sýr (nastrouhaný bílý sýr na posypání)
- vejce (vejce rozšlehané s trochou vody na potření) 1 ks
Postup přípravy
- V misce promíchejte mléko nebo kefír, droždí, hrst mouky a 1 lžičku cukru. Misku pevně přikryjte a nechte 20 minut stát na teplém místě, až vzejde kvásek.
- Ve velké míse nebo nádobě robotu promíchejte zbylou mouku, cukr a sůl. Přidejte vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěné máslo a hněťte, až vznikne pevné, hladké těsto. Práci vám ulehčí robot. Mísu vymažte trochou oleje, vraťte do ní těsto, mísu pevně přetáhněte fólií a těsto nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – asi 1 až 1 a půl hodiny.
- Mezitím si připravte náplň. Nakrájené brambory uvařte ve vroucí osolené vodě, asi 15 až 20 minut doměkka. Nechte je důkladně okapat. V malé pánvičce rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Brambory ještě zatepla rozmačkejte a povolte mlékem, aby byly tak vláčné, jak chcete. Smíchejte je s osmaženou cibulkou a podle chuti osolte a opepřete.
- Dva plechy vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Z těsta odlamujte kousky velikosti tenisáku, vytvarujte jako kouli a stavte na plech v asi 5cm rozestupech. Prsty nebo spodkem skleničky zploštěte, doprostřed dejte 1 lžíci náplně, potřete smetanou a posypte sýrem. Přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte ještě jednou kynout, asi 15 až 20 minut. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C.
- Spodek pečiva potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut, až náplň zezlátne. Vyndejte z trouby, potřete rozpuštěným máslem a podávejte.
Ruské buchty s bramborovou náplní Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD