Suroviny
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- kuřecí stehno 4 ks
- cibule (velká ) 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- hladká mouka 2 plné lžíce
- uzená paprika 1 lžíce
- mletá sladká paprika (nejlépe maďarská) 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- voda (horká nebo vývar) 300 ml
- rajčata (velké ) 1 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
Postup přípravy
- V širokém kastrolu na přepuštěném másle orestujte ze všech stran kuřecí stehna dozlatova. Poté je vyjměte a na výpeku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a oloupanou mrkev nakrájenou na půlkolečka.
- Zasypte hladkou moukou a oběma mletými paprikami. Přihoďte také bobkové listy a vše promíchejte a restujte asi 30 vteřin, až se paprika rozvoní (ale nesmí se připálit!)
- Zalijte horkou vodou nebo vývarem, rozšlehejte dohladka metličkou, osolte a vložte zpátky stehna. Přidejte do hrnce omyté velké rajče vcelku, přiveďte k varu, přiklopte, zmírněte oheň na minimum a duste 45 minut.
- Poté vyndejte stehna a stáhněte z nich kůži (tu vyhoďte). Oberte maso a natrhejte ho na kousky velikosti sousta.
- Z omáčky vyndejte bobkové listy a slupku z rajčete a omáčku rozmixujte dohladka ve stolním mixéru nebo ponorným mixérem. Poté ji přepasírujte přes jemné síto.
- Do omáčky vraťte obrané natrhané maso, přilijte mléko a šlehačku. Dochuťte solí, pokud je třeba, a povařte ještě 2 minuty.
- Servírujte s jasmínovou rýží, těstovinami, knedlíkem, krupicovými noky nebo třeba špeclemi. Prostě tak, jak to máte nejradši :)
S Klárou v kuchyni: Kuře na paprice 2 Zdroj: Klára Michalová