Suroviny
- kadeřávek (bez tuhých řapíků a nakrájený nahrubo) 200 g
- mangold (nebo pak choi, bez tuhých řapíků a nakrájený nahrubo) 200 g
- baby špenát 140 g
- máslo 3 lžíce
- žampiony (hnědé nebo lesní houby, na plátky) 230 g
- pórek (jen světlejší část, nakrájené na plátky) 2 ks
- česnek (2 rozetřete a třetí si ponechte na topinky) 3 stroužky
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana (12%) 230 ml
- mléko 120 ml
- bílé víno (suché ) 3 lžíce
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1 špetka
- dijonská hořčice 2 lžičky
- sýr (nastrouhaný sýr typu Gruyѐre) 1 hrst
- vejce (velká ) 4 ks
- chilli (drcené ) 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Případně po částech vsypte kadeřávek, mangold nebo pak choi a špenát a vařte 1 minutu. Vyndávejte děrovanou naběračkou do cedníku. Ihned propláchněte studenou vodou. Pak rukama vymačkejte co nejvíc vody. Zeleninu nasekejte nahrubo a dejte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla. Vsypte houby a za občasného promíchání je restujte na středním stupni asi 6 minut, až zhnědnou. Osolte je, opepřete a přesuňte na talíř.
- Do pánve dejte zbylé máslo a osmažte na něm pórek, až změkne, ale nezabarví se. Vmíchejte rozdrcený česnek a restujte 30 vteřin. Poprašte moukou a smažte 1 minutu, pak vmíchejte smetanu a mléko. Uveďte do mírného varu asi na 1 až 2 minuty, vmíchejte víno, muškátový oříšek, hořčici, houby a zeleninu a znovu uveďte do mírného varu. Osolte a opepřete a sundejte z plotýnky. Budete-li zapékat ve stejné pánvi, směs posypte nastrouhaným sýrem, pokud ne, přesuňte ji do zapékací formy a posypte sýrem.
- Obrácenou lžící udělejte ve směsi důlky pro vejce a vejce do nich vyklepněte. Dobře je osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte, až bílek ztuhne a žloutek zůstane ještě trochu tekutý, 10 až 20 minut. Před podáváním poprašte trochou chilli. Podávejte s opečenými tousty potřenými česnekem a máslem.
Sázená vejce v zelené postýlce Zdroj: Marek Kučera