redakce Prima FRESH

Sázená vejce v zelené postýlce

Moje hodnocení
6x

Vajíčka a listová zelenina spolu senzačně ladí – koneckonců špenát s vejci je i naše klasika. Zkuste ale položit vajíčka do celé škály šťavnaté zeleniny – nádherné, komfortní jídlo, které do chladných dnů vnese i nečekanou, jakoby velikonoční svěžest.

4 porce
60 minut

Suroviny

K podávání

  • bageta (plátky bagety nebo bílého pečiva, opečené nasucho)
  • máslo (na potření)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Případně po částech vsypte kadeřávek, mangold nebo pak choi a špenát a vařte 1 minutu. Vyndávejte děrovanou naběračkou do cedníku. Ihned propláchněte studenou vodou. Pak rukama vymačkejte co nejvíc vody. Zeleninu nasekejte nahrubo a dejte stranou.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla. Vsypte houby a za občasného promíchání je restujte na středním stupni asi 6 minut, až zhnědnou. Osolte je, opepřete a přesuňte na talíř.
  3. Do pánve dejte zbylé máslo a osmažte na něm pórek, až změkne, ale nezabarví se. Vmíchejte rozdrcený česnek a restujte 30 vteřin. Poprašte moukou a smažte 1 minutu, pak vmíchejte smetanu a mléko. Uveďte do mírného varu asi na 1 až 2 minuty, vmíchejte víno, muškátový oříšek, hořčici, houby a zeleninu a znovu uveďte do mírného varu. Osolte a opepřete a sundejte z plotýnky. Budete-li zapékat ve stejné pánvi, směs posypte nastrouhaným sýrem, pokud ne, přesuňte ji do zapékací formy a posypte sýrem.
  4. Obrácenou lžící udělejte ve směsi důlky pro vejce a vejce do nich vyklepněte. Dobře je osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte, až bílek ztuhne a žloutek zůstane ještě trochu tekutý, 10 až 20 minut. Před podáváním poprašte trochou chilli. Podávejte s opečenými tousty potřenými česnekem a máslem.

Další báječné nápady, co podniknout se zimní listovou zeleninou, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty