Meredith Erickson

Sofiin telecí guláš se špekovými knedlíky

Moje hodnocení
7x

Sofie Prinothová vede horskou boudu Sofie Hütte, která se nachází v oblíbeném lyžařském areálu Seceda v Dolomitech, už padesát let. Sofie začala tento guláš vařit ve velmi mladém věku. Vždy jej podává s jihotyrolskou specialitou, špekovými knedlíky. Používá lokální hovězí maso ze zvířat, která se pasou okolo boudy na letních pastvinách rodinné farmy ve výšce 2 480 metrů. Sofie používá do svého prostého guláše červené papriky, rajčata a mletou papriku. Ze skromného kusu masa vykouzlí skvělý pokrm, což je typicky alpský rys.

4 porce
60 minut
rakouská

Suroviny

Špekové knedlíky

Postup přípravy

  1. GULÁŠ: V míse promíchejte maso se 2 lžičkami soli a ½ lžičky pepře.
  2. Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na středně vysokém plameni olej z hroznových jadérek. Pracujte po dávkách (abyste hrnec nepřeplnili), opečte maso, dokud nezhnědne po obou stranách, dohromady asi 5 minut. Přeneste maso na talíř.
  3. Do stejného hrnce přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezačne měnit barvu, poté vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
  4. Vlijte červené víno, pánev za stálého míchání zmatní, během toho seškrábněte všechny připálené kousky ze dna. Zesilte plamen a přiveďte tekutinu k varu, kterým ji zredukujete do konzistence sirupu, asi 5 minut.
  5. Vraťte do hrnce hovězí maso a vmíchejte papriku a hovězí vývar. Nechejte mírně vařit, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a 1½ hodiny duste. Přidejte papriku a pokračujte dalších 5 minut. Maso by mělo být po píchnutí vidličkou měkké. Dochuťte solí a pepřem.
  6. ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY: Ve velké míse smíchejte strouhanku a špek. Odstavte je stranou.
  7. V pánvi na smažení střední velikosti rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět, 3–5 minut. Odstavte stranou.
  8. Dobře rozšlehejte vejce ve 120 ml mléka. Směs vajec a mléka přidejte do mísy s chlebem a špekem. Dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. Přidejte zbývajících 120 ml mléka a míchejte, dokud chleba nezměkne. Vmíchejte cibuli, pažitku, sůl a pepř. Přidejte mouku a olej z hroznových jadérek, dobře promíchejte rukama, mísu zakryjte fólií a nechejte 30 minut v klidu, aby se chléb nasákl.
  9. Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
  10. Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou) a rozdělte chlebové těsto na osm až deset stejně velkých částí. Rukama je jednu po druhé vypracujte na pevné koule.
  11. Knedlíky poté vložte do vroucí vody a nechejte vařit nezakryté 15 minut, dokud se neprohřejí. K vyjmutí a podávání knedlíků použijte děrovanou lžíci.

PRIMA TIP: Guláš můžete podávat s knedlíky, případně gulášem přelijte horké vaječné nudle s máslem či špecle.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Meredith Erickson

Grada - Zažít Alpy Meredith Erickson

Cestovat, poznávat, jíst

Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a šéfkuchaři z nejlepších horských hotelů, farmáři, majitelé chat i „obyčejní“ obyvatelé se s vámi podělí o své léty ověřené autentické recepty.

Čtyři alpské státy – čtyři rozsáhlé kapitoly. V každé z nich najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít…

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty