Suroviny
- celé kuře (o váze 1,6 kg, nejlépe bio) 1 ks
- cibule (středně velké ) 2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 1 palice
- olivový olej
- bylinky (míchané čerstvé )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Šťáva
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar (domácí) cca 300 ml
- rybízový džem (případně lžíce )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře vyndejte z ledničky 30 minut před přípravou. Troubu předehřejte na 240 °C. Zeleninu opláchněte a nakrájejte nahrubo. Loupat ji nemusíte. Česnek rozdělte na stroužky, také je neloupejte.
- Všechnu zeleninu, česnek a většinu bylinek dejte do pekáče a zakapejte olejem. Kuře rovněž potřete olejem, osolte ho a opepřete. Vše dobře vetřete do kůže. Kuře posaďte na zeleninu. Zbylé bylinky vložte do břišní dutiny.
- Pekáč dejte do trouby a její teplotu hned snižte na 200 °C. Kuře pečte 1 hodinu 20 minut. Kuře potírejte vypečenou šťávou, případně do pekáče přilijte trochu vody, aby se šťáva nepřipalovala.
- Upečené kuře vyndejte na prkýnko, přikryjte ho alobalem a utěrkou a nechte chvíli odpočívat. K zelenině v pekáči přidejte máslo, zaprašte ji moukou, nechte ji na sporáku trochu opražit a zalijte studeným vývarem. Povařte asi 15 minut a dochuťte solí a pepřem, případně džemem.
- Naporcované kuře podávejte se šťávou a libovolnou přílohou.
Slavnostní pečené kuře se zeleninou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD