Suroviny
- špaldová mouka 400 g
- slunečnicová semínka 100 g
- lněná semínka 50 g
- chia semínka 50 g
- dýňová semínka 50 g
- lískové ořechy 50 g
- voda 400 ml
- droždí 20 g
- ocet 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kvásek. Do 400 ml vlažné vody rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, špetku soli a lžíci mouky.
- Důkladně promíchejte, přiklopte talířkem a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy přidejte mouku, dále slunečnicová semínka, lněná semínka, chia semínka, dýňová semínka a lískové oříšky.
- Celou směs přidejte k mouce společně s cukrem, solí a octem.
- Přidejte vzešlý kvásek a důkladně prohněťte. Přendejte do formy na biskupský chlebíček. Doporučujeme vystlat pečicím papírem a nechat kynout cca 30–60 minut na teplém místě. Vrch můžete ještě posypat semínky.
- Na kynutí můžete použít takový fígl. Připravte hrnec s teplou vodou a formu položte na něj. Teplo uniká z hrnce přímo k těstu a rychleji vykyne.
- Pečte cca 30 minut na 230 °C. Krájejte až po vychladnutí.
Špaldový chléb se semínky 2 Zdroj: Smoothcooking.cz