Recyklovaná kuchařka

Strata – slaná žemlovka

Moje hodnocení
6x

Italské slovo znamená něco jako „vrstvená“. Tahle žemlovka naslano, kterou si můžete – dokonce musíte – připravit několik hodin až den předem (zato pak je dílem okamžiku), je ideální věcička na línou snídani, brunch, součást pohoštění pro kamarády a je samozřejmě i geniálním zužitkováním nejrůznějších zbylých věcí. Také skvělým příkladem toho, jak lze zbylé suroviny povýšit na pokrm luxusní kategorie. Vážně, strata není žádná ztráta.

4 porce
90 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ze špenátu vymačkejte vodu a pak ho nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle na středním stupni, až zvláční, trvá to asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte ještě minutu, pak přidejte špenát a sejměte z ohně.
  2. Zapékací formu vymažte máslem a po dně rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátové směsi a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte, poslední vrstvu budou tedy tvořit sýry.
  3. Prošlehejte spolu mléko, vejce, hořčici, osolte a opepřete. Stratu přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte nejméně na 8 hodin do chladu.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu se stratou nechte stát 30 minut v pokojové teplotě, pak ji vložte do trouby a pečte asi 45 až 55 minut na střední příčce trouby až vyběhne, zezlátne a bude propečená.

PRIMA TIP: Do straty můžete vrstvit nejrůznější věci, třeba zbylou podušenou zeleninu, nakrájenou šunku nebo různé uzeniny i různé zbylé (dobré) sýry. Jediné, co nesmíte vynechat, je základ ze staršího pečiva a odpočinek v mléčné lázni.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Recyklovaná kuchařka

Jitka Rákosníková Recyklovaná kuchařka

Moderní domácnost beze zbytku

  • recyklace přebývajících potravin a jídel
  • kvalitní a promyšlené vaření
  • inspirativní recepty české i světové kuchyně
  • rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii
  • tradiční domácí postupy i moderní trendy

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně.

Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty