Karolína Kamberská

Syté kuře s hlívou a slaninou pečené na pivu

Moje hodnocení
16x

Hlíva ústřičná je oblíbená pro její pevnou strukturu a výraznou chuť a samozřejmě hraje roli i to, že je to prý jedna z nejzdravějších potravin na světě. V následujícím receptu ovšem hlíva dostane parťáky, kteří jí dodají (klamný) punc tradiční české kuchyně: sádlo, slaninu a pivo. A i s těmi jí to dost sluší!

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu rozpalte na 170 °C. Kuřecí čtvrtky nechte dojít do pokojové teploty, potřete je změklým sádlem, dejte do pekáče a polijte pivem. Posypte je uzenou paprikou, solí a pepřem.
  2. Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, totéž udělejte s česnekem a vše rovnoměrně nasypte do pekáče k masu. Pak pokrájejte slaninu na kostičky a přidejte ji také.
  3. Pekáč zakryjte alobalem, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Za tu dobu stehna jednou otočte. Po hodině sundejte alobal a nechte ještě 15 minut dopéct, tzv. na barvu. Podávejte s dlouhozrnnou rýží.

PRIMA TIP: Když se mi poprvé hlíva dostala do ruky, poněkud mě znejistil povlak bílých chloupků na některých jejích částech. Lekla jsem se, že je to plíseň. Pátrání ovšem přineslo úlevu – jedná se o přirozenou součást hlívy. Pokud tedy máte houbu čerstvou a z důvěryhodného zdroje, nenechte se znervóznit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty