Nejprve si nařízneme a spaříme rajčata v horké vodě. Po půl až jedné minutě, záleží, jak jsou rajčata zralá, je zchladíme ve studené vodě, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme. Můžeme použít i rajčata z konzervy, ale není to ono. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, prosciutto na silnější proužky a bylinky nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle.
Cibuli s prosciuttem orestujeme v hrnci na oleji, potom přidáme rajčata a necháme je pomalu rozvařit pod pokličkou. Podle potřeby podlijeme trochou vody nebo vývarem. Přidáme pokrájené bylinky, necháme chvilku probublat, odstavíme a nakonec vmícháme máslo. Pokud jsou rajčata kyselejší, můžeme dochutit trochou cukru. Podle chuti připepříme barevným pepřem z mlýnku.
Tagliatelle uvaříme podle návodu na balení a přendáme je rovnou z horké vody do hrnce s omáčkou, promícháme a podáváme.
Tagliatelle s rajčaty, prosciuttem a bylinkami na talíři posypeme parmezánem a pokapeme panenským olivovým olejem.