Telecí roláda plněná žemlovou nádivkou se šunkou a bylinkami. Výborně chutná s dušeným hráškem s mrkví a bramborovou kaší.
150 g | šunka |
1000 g | telecí kýta |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
muškátový květ | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
100 ml | vývar |
strouhanka | |
nádivka | |
3 ks | vejce |
2-3 lžíce | máslo |
1 hrst | petrželka |
50 g | šunka |
200 ml | mléko |
3 ks | žemle |
2-3 ks | jarní cibulka |
Telecí maso omyjeme, osušíme a podélně nakrojíme tak, aby vznikl obdélníkový plát, který tence rozklepeme, potřeme olejem, osolíme a necháme v chladu odpočinout. Mezitím si připravíme nádivku. Žemle nakrájíme na jemné kostičky a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme celá vejce, přidáme sůl, pepř a muškátový květ. Hlavičky jarní cibulky nakrájíme kolečka a petrželovou nať jemně usekáme. 50 g šunky nakrájíme nadrobno. Na másle krátce orestujeme nakrájenou cibulku se šunkou a tuto směs promícháme s nakrájeným pečivem. Pak vše zalijeme mlékem s vejci a necháme tekutinu zcela vsáknout do žemle. Z takto připravené směsi vypracujeme nádivku, kterou ochutíme bylinkami a podle potřeby zahustíme strouhankou. Na plát masa rozložíme plátky šunky, navrstvíme připravenou nádivku, vše svineme v roládu, kterou upevníme jehlami nebo nití. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C doměkka. Během pečení telecí roládu podle potřeby podléváme vývarem. Telecí roládu s nádivkou nakrájíme na plátky a podáváme s dušenou zeleninou a bramborovou kaší.
Legendární telecí líčka Zdeňka Pohlreicha
Zdroj: Aktuálně.tv
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena