Recept na originální točené sušenky. Vánoční cukroví, které se na stole bude vyjímat.
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
200 g | máslo |
1 lžíce | rum |
0.3 lžičky | kypřicí prášek do pečiva |
125 g | cukr moučka |
350 g | hladká mouka |
10 g | vanilkový pudink |
30 g | tmavá čokoláda |
10 g | holandské kakao |
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vyšleháme s vejcem a rumem. V misce smícháme mouku s pudinkem, kypřicím práškem a špetkou soli. Sypké suroviny smícháme s ingrediencemi v míse a zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na poloviny. K jedné části přimícháme kakao, rozpuštěnou čokoládu a zpracujeme v hladké těsto. Nyní máme tedy světlé vanilkové a tmavé čokoládové těsto, ve stejném poměru. Připravená těsta přemístíme na vál či podložku. Z těst vyválíme hady, ukrajujeme stejné dílky a dlaněmi tvoříme kuličky o průměru cca 1 a půl centimetru. Takto si připravíme obě těsta, tato aktivita skvěle zabaví i menší děti. Jednotlivé sušenky tvoříme tak, že do kruhu poskládáme šest kuliček, střídavě ze světlého tmavého těsta. Jakmile máme uzavřen kruh, kuličky přitiskneme k sobě, abychom mezeru uvnitř kruhu zmenšili na minimum. Točivý efekt na sušenkách vytvoříme tak, že si položíme kruh kuliček z těsta mezi dlaně, zmenšíme mezeru uvnitř, shora přitiskneme druhou dlaní a kruhovými pohyby vše spojíme, jako bychom chtěli vytvořit kouli. Vzniklé sušenky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 - 15 minut. Točené sušenky po upečení můžeme ihned podávat, případně skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a suchu.
Mlsejte bez výčitek: Vyzkoušejte skvělé recepty na bezlepkové a raw cukroví
Bez cukroví by Vánoce nebyly vůbec ono. I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, o sladké se připravit nemusíte. I klasika bez lepku je možná a výměnu mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. A pokud si hlídáte linii, zkuste i nepečené raw cukroví, které je mnohem zdravější než tradiční nepečené druhy plné bílého cukru.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena