Recept na studený dezert z meruněk a smetanovo-tvarohovému krému se skořicí.
800 g | meruňky |
2 lžíce | cukr moučka |
200 ml | smetana ke šlehání |
250 g | polotučný tvaroh |
60 g | třtinový cukr |
podle chuti | |
---|---|
skořice mletá |
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypekujeme, vložíme do kastrůlku a zasypeme cukrem. Zvolna dusíme asi 10 minut, dokud ovoce nebude zcela měkké. 4 půlky meruněk odložíme stranou na ozdobu, zbývající rozmixujeme na pyré a uložíme do lednice. Smetanu ušleháme do tuha a postupně vmícháme tvaroh, skořici a cukr. Krém opět vyšleháme a necháme asi 2 hodiny v chladu odležet. Mističky nebo poháry naplníme meruňkovým pyré, poklademe smetanovými noky, které tvarujeme pomocí lžíce, ozdobíme půlkou meruňky. Meruňkové pyré se smetanovo-tvarohovými nočky podáváme vychlazené.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena