Ze všech přísad na těsto vypracujeme vláčné hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Mezitím připravíme krém. V kastrůlku smícháme dvě třetiny mléka s melasou (nebo medem) a přivedeme k varu. Škrobovou moučku, žloutky a cukr rozmícháme ve zbylém mléce, tuto směs vmícháme do vroucího mléka s melasou, kastrůlek vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak kastrůlek postavíme do studené vody, do krému vmícháme drcené mandle a dále důkladně mícháme, dokud krém nevychladne.
Dále upečeme placičky (viz ingredience na těsto 2). V těžké pánvi se silnějším dnem svaříme oba druhy cukru, vodu a smetanu a zvolna vaříme za stálého míchání. Na zkoušku kápneme trochu hmoty do studené vody. Pokud udrží formu kuličky, stáhneme směs ihned z ohně a mícháme pevnou metličkou asi 10 minut. Pak opatrně vmícháme mandlové plátky, hmotu lžící nalijeme do tvaru placiček na vymazaný plech a necháme ztuhnout.
Odleželé kakaové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrájíme z něj kolečka, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 - 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
Hotová kolečka necháme vychladnout na rovné podložce, pak je potřeme krémem, každé přiklopíme ztuhlou mandlovou placičkou a na závěr každý koláček ozdobíme mandlí namočenou v rozehřáté čokoládě.
Vánoční mandlová kolečka jsou trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.