Na másle nebo husím sádle orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno. Přidáme nasekanou čerstvou petrželku, chvíli restujeme a odstavíme.
Naříznuté kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Housky nebo rohlíky či chléb nakrájíme na kostičky, přidáme šalotkový základ, kaštany, smetanu, 3 celá vejce a 2 žloutky. Směs musí být hladká, podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky nebo naopak trochu mléka. Směs osolíme, opepříme a krátce povaříme.
Husu důkladně očistíme, osolíme a opepříme zevnitř i zvenku. Husu propícháme, aby vytekl při pečení tuk. Husu naplníme připravenou nádivkou a husu podle potřeby zašijeme kuchyňskou nití.
Troubu rozehřejeme na 220 °C. Připravenou husu vložíme na pekáč s palcem vody prsy dolů a pečeme 15 minut při 220 °C. Teplotu po 15 minutách snížíme na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny. Občas husu obrátíme. Podléváme vlastní šťávou. Po upečení podle potřeby podlijeme čerstvým kuřecím vývarem, ze kterého si potom připravíme omáčku. Hotovou husu odebereme a udržujeme v teple.
Omáčku si připravíme ze základu od husy. Základ přelijeme do kastrolu a zahustíme hladkou moukou. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou a převařenou omáčku přecedíme přes jemné sítko. Podle hustoty přidáme vývar nebo mouku.
Vánoční plněnou husu upravíme na tác a podáváme s naší oblíbenou přílohou jako hlavní chod. Omáčku můžeme servírovat i zvlášť v misce.