Do velké mísy nasypeme mouku. V mouce vytvoříme důlky. Do důlků dáme trochu cukru a rozdrobené droždí. To zalijeme trochou vlažného mléka a počkáme, až vzejde kvásek. Přidáme žloutky, sůl a rozpuštěné (ne horké) máslo, zbytek mléka, cukr.
Vypracujeme hladké a husté těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout (1 hodinu). Po vykynutí těsto prohněteme na vále, zapracujeme do něj koření (drcený anýz, nastrouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru). Těsto necháme ještě chvíli kynout (cca 30 minut).
Těsto rozdělíme na 2 poloviny, každou z nich na 9 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném vále z nich vyválíme válečky. Ze 4 válečků upleteme spodní cop. Plést začínáme uprostřed a válečky na obou koncích přitiskneme k sobě. Ze tří válečků upleteme další cop. Spodní cop trošku rozplácneme, doprostřed nasypeme oříšky (mohou být i vlašské) a v rumu namočené rozinky (je lepší je mít namočené již den předem), přikryjeme druhým copem (ze tří válečků), znovu posypeme směsí ořechů a rozinek. Nakonec přikryjeme posledním copem ze dvou válečků. Konce vrchního copu zasuneme dospodu, čímž se vánočka zpevní.
Vánočku přendáme na plech, zapícháme do ní špejle, aby se nerozjela. Rozehřejeme troubu na 220 °C, vánočku před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a zapícháme do ní celé mandle špičkou ven (bude vypadat jako ježek).
Prvních 10 minut pečeme vánočku s anýzem na 220 °C a poté dopékáme pod alobalovou stříškou na 160 °C asi 30 - 40 minut.
Vánočku s anýzem podáváme nakrájenou na porce třeba po dobrém obědě.
Ingredience jsou na 2 vánočky, krásně se vlezou na plech vedle sebe.