Maso a kosti omyjeme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme dorůžova. Pórek očistíme a rozkrojíme na třetiny.
Kosti vložíme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Jakmile se kosti začnou prudce vařit, sesbíráme pěnu a přidáme celý kus masa. Maso s kostmi opět přivedeme k varu a přidáme osmaženou cibuli, kořenovou zeleninu, pórek, bobkový list a černý pepř. Hrnec zakryjeme a maso vaříme pomalu na mírném ohni asi 2 hodiny.
Měkké maso nakrájíme na plátky a podáváme s vařeným morkem, zeleninou, pečivem nebo vařeným bramborem. Vhodným doplňkem k vařenému hovězímu na způsob Tafelspitz jsou omáčky - například křenová, jablkové chutney apod.
Vývar z hovězího masa nevyléváme, uchováme ho v lednici a použijeme ho k přípravě dalších pokrmů.