Maso nasolíme a mírně popepříme. Vložíme do pekáčku, zasypeme na kolečka nakrájenou cibulí. Nebojte se, klidně jí může být hodně. Přidáme dva stroužky česneku, pokud máme český, tak jen jeden, je silnější.
Do plátýnka zavážeme celý pepř, nové koření a bobkový list a vložíme k masu. Přilijeme dobré suché červené víno a vývar. Pekáček přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Po půl hodině odklopíme a pečeme na 200 °C, dokud maso nezměkne. Pokud je třeba, podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme a pokud je třeba, zredukujeme na potřebné množství. Nezapomeneme oškrábat nápeky na stranách pekáčku, jinak to nejlepší ze šťávy nám zbaští myčka!
Jako příloha k vepřové pleci na divoko se mi nejvíc osvědčily bramborové noky. Samozřejmě domácí.