V jedné misce smícháme všechny tekuté ingredience, ve druhé všechny suché a ty za stálého pomalého šlehání vsypáváme do tekuté hmoty. Podle chuti přidáme nasekané oříšky, rozinky nebo kokos. Když dostaneme kompaktní hmotu, která má konzistenci takovou, že ji ještě lze z misky vylít, ale už se ji ven moc nechce a musíme ji pomoci stěrkou, máme hotovo.
Těsto vlijeme do připraveného (vymazaného a vysypaného) pekáče. Kefírovou buchtu pečeme na cca 170 °C tak dlouho, až se nám ani uprostřed nelepí na špejli. Může to trvat trochu déle (záleží i na typu kefíru), ke konci je možno ji přikrýt alobalem, aby se nám nepřipálila.
Hotovou kefírovou buchtu překrojíme uprostřed, potřeme marmeládou a na vrch nalijeme rozpuštěnou čokoládu. Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním čokolády na vaření a másla ve vodní lázni. Povrch kefírové buchty můžeme ještě po zalití čokoládou posypat kokosem či oříšky.
Vláčnou kefírovou buchtu necháme zatuhnout a podáváme jako lahodný dezert.