2 ks | vejce | |
3 kg | brambory | |
1 kg | cibule | |
1 ks | pórek | |
500 ml | sladká smetana | |
100 g | strouhaný sýr | |
2 balíčky | plátkový sýr | |
250 ml | kečup sladký | |
2 balíčky | salám junior | |
2 balíčky | salám gothaj | |
podle chuti | ||
---|---|---|
koření |
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme. Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky. Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy: 1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací. 2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku. 3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra. 4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření. 5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku. 6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru. 7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem. To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby. Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat. Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.
Autor:An2nA
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena