Připravíme si rybí hlavy tak, že odstraníme oči, žábra a podélně je ze spodní strany nakrojíme, aby se líp vyvařily. Očištěné hlavy vložíme do hrnce s vodou, pokud máme, můžeme přidat i ploutve, ocas a kosti. K rybímu masu přidáme pepř, sůl, bobkový list, nové koření, muškátový květ, čerstvý nastrouhaný zázvor a trochu octa. Vaříme asi 2 hodiny při mírném probublávání. Na povrchu se bude vytvářet pěna, kterou průběžně odebíráme a vyhazujeme, aby vývar zůstal čirý.
Rybí vývar přecedíme, hlavy si odložíme k vychladnutí, koření vyhodíme. Připravíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), kterou oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a osmahneme s česnekem na másle. Polovinu přidáme do vývaru. Vrátíme hrnec na sporák a 20 minut vaříme. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci a necháme na sporáku.
Až hlavy vychladnou a nepálí do prstů, obereme z nich libové maso a vrátíme ho do rybího vývaru. Zbytek hlav a kostí vyhodíme. Přidáme nadrobno nakrájené vnitřnosti a mlíčí/jikry. Dále do vývaru přidáme cibule (pouze odstraníme slupku, jinak necháme v celku), druhou polovinu připravené kořenové zeleniny a opět vaříme. Po 5 minutách přidáme sterilovaný hrášek (bez láku), smetanu a povaříme posledních 5 minut. Smetanovou rybí polévku osolíme a pro ozdobu přidáme nasekanou hladkolistou petrželku.
Výbornou smetanovou rybí polévku podáváme s libovolným typem krutonů. Připravit si můžeme třeba petrželkové z uvedených surovin (příloha). Rohlíky nakrájené na kostičky smícháme s nasekanou petrželkou a krátce osmahneme na olivovém oleji, dále přidáme česnek utřený se solí. Krutony do polévky vkládáme vždy až na talíři těsně před konzumací, aby při jídle byly ještě křupavé.
Smetanová rybí polévka podle tohoto receptu chutná opravdu všem.