Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme žampiony, zaprášíme je kmínem, solí i pepřem, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Pod pokličkou žampiony za občasného promíchání dusíme asi 20 minut. Podle potřeby žampiony podléváme mlékem, aby se nepřipalovaly.
Zmírníme plamen, "vyklepneme" zakysanou smetanu, důkladně ji v omáčce rozmícháme a opět uvedeme do varu. V mléce si rozkvedláme mouku a kašičku vlijeme do omáčky. Za občasného promíchání omáčku ještě 10 minut provaříme a podle potřeby dochutíme solí či kmínem.
Žampionovou omáčku se zakysanou smetanou podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.