Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.
Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.
Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.