Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Větší čerstvé žampiony očistíme, nohy odřízneme a nakrájíme na kousky. Čerstvý rozmarýn nasekáme na jemno a eidam nastrouháme na hrubém struhadle.
Na oleji osmažíme cibuli a pokrájené nohy žampionů dozlatova. Stáhneme z tepla, přidáme vymačkaný vnitřek vinné klobásy a půl lžičky až lžičku čerstvého rozmarýnu.
Omyté kloboučky žampionů (počítáme podle jejich velikosti 2 - 3 ks na osobu) naplníme připravenou směsí a posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Naplněné žampiony dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme asi tak 15 minut ve vyhřáté troubě při 200 °C.
Zapečené žampiony s vinnou klobásou podáváme s hranolky, které si můžeme upéct spolu s žampiony, nebo s jinak upravenými brambory. Já jsem využila horkovzdušnou troubu pro přípravu žampionů i přílohy. Mezitím jsem si připravila i zeleninovou oblohu. Také nám k žampionům chutnala tatarka.