Recept na přípravu zapečeného květáku s bramborem ve výborně ochucené sýrové omáčce. Pokrm podáváme jako hlavní chod s čerstvou zeleninou.
3 ks | brambory |
1 ks | květák |
120 g | mozzarella |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvá petrželka | |
mletý černý pepř | |
omáčka | |
50 g | máslo |
600 ml | mléko |
1 ks | cibule |
4 ks | hřebíček |
1 ks | bobkový list |
50 g | hladká mouka |
0.5 lžičky | dijonská hořčice |
1 lžíce | worcestrová omáčka |
100 g | tvrdý sýr 45% |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy |
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka (na skus). Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem a dno poklademe plátky brambor, které osolíme a na ně rovnoměrně navršíme uvařený květák. Připravíme si sýrovou krémovou omáčku. Cibuli oloupeme a k ní připíchneme pomocí 4 ks hřebíčku bobkový list. Takto ochucenou cibuli vložíme do mléka, které přivedeme k varu a při mírné teplotě a za občasného míchání povaříme asi 1 - 2 minuty. Pak mléko odstavíme stranou a necháme zchladnout. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme ochuceným a vychladlým mlékem (bez cibule) a za stálého míchání pomalu vaříme asi 5 minut na požadovanou krémovou hustotu. Do teplé (nikoliv horké) krémovité kaše zašleháme dijonskou hořčici, worcestrovou omáčku, špetku pepře a po částech nastrouhaný tvrdý sýr. Sýrovým krémem přelijeme květák s bramborami, pak zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 - 220 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Asi 5 až 7 minut před dokončením pokrmu poklademe povrch na plátky nakrájenou mozzarellou a posypeme nasekanou petrželkou. Jakmile se sýr rozpustí, zapékací misku se zapečeným květákem vyjmeme z trouby a můžeme servírovat. Zapečený květák s bramborem v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je salát z čerstvé zeleniny.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena