Mladou cuketu omyjeme, odkrojíme konce a neoloupanou cuketu pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 - 4 mm, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat od vody na cedníku.
Zatím pokrájíme omytá cherry rajčata na poloviny, ty budou tvořit kloboučky na cuketách, ale můžeme použit i jiná rajčata. Ementál nastrouháme na jemno. Do misky prolisujeme stroužky česneku a promícháme s olejem.
Pekáček jemně vytřeme olejem pomocí štětce nebo mašlovačky a na olej rozložíme osolená kolečka cukety, kolečka mašlovačkou potřeme směsí oleje s česnekem, poté povrch posypeme hromádkami nastrouhaného ementálu a na sýr položíme na polovinu překrojená cherry rajčata.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut, dokud se sýr nezapeče a mírně nerozpustí, zatím uvaříme i nové brambory.
Zapékaná cuketová kolečka se sýrem s rajčatovou čepičkou podáváme horká s uvařenými novými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí, kterou posypeme i kloboučky z rajčat, určitě by byla skvělá i čerstvá bazalka.
Je to výborná rychlá večeře či oběd, ale i skvělý teplý předkrm a teplá slaná chuťovka s čerstvým pečivem, výborně poslouží i jako pohoštění k vínu.