Palačinky plněné ostrou masovou náplní krájíme na špalíčky a zapékáme se sýrovo-smetanovou zálivkou. Netradiční a velmi dobrý recept.
náplň | |
---|---|
5 stroužků | česnek |
0.5 ks | pórek |
100 g | rajský protlak |
1 ks | červená cibule |
500 g | míchané mleté maso |
4 ks | sušená chilli paprička |
podle potřeby | |
olej | |
vývar | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
citronový tymián | |
těsto | |
2 ks | vejce |
500 ml | mléko |
1 lžíce | olivový olej |
220 g | polohrubá mouka |
zálivka | |
50 g | gouda |
150 ml | zakysaná smetana |
50 ml | sladká smetana |
1 lžička | ostrý kečup |
Příprava masové náplně: Pórek očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, jemně nasekáme a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso a mícháme tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat. Nyní k masu vmícháme nakrájený pórek, sůl, pepř a chilli papričky. Zmírníme teplotu a dusíme ve vlastní šťávě přibližně 20 minut. Podle potřeby podléváme malým množstvím vývaru. Když je maso úplně měkké, vmícháme rajčatový protlak, čerstvý tymián a dusíme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Hustou masovou náplň necháme vychladnout. Příprava palačinek: Z mouky, mléka, vajec a lžíce olivového oleje vymícháme hladké palačinkové těsto. Palačinky upečeme na velké pánvi a necháme vychladnout. Zálivku připravíme smícháním zakysané smetany se sladkou smetanou nebo mlékem, ostrým chilli kečupem a nastrouhaným sýrem. Palačinky potřeme tenkou vrstvou náplně a pevně svineme. Naplněné palačinky nakrájíme na špalíčky asi 4 cm vysoké a klademe nastojato těsně vedle sebe do olejem vytřené zapékací mísy. Palačinkové špalíčky přelijeme smetanovou zálivkou a zapékáme asi 15 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Zapečené palačinkové špalíčky plněné masovou náplní podáváme horké se zeleninovými saláty.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena