Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a důkladně omyjeme. V osolené vodě uvaříme květák do poloměkka. Poté scedíme.
Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Papriky také očistíme, zbavíme stopky a semínek, nakrájíme na proužky a v misce promícháme s pórkem a květákem. Nivu nastrouháme. Vejce rozšleháme se smetanou a dochutíme pepřem, bazalkou a petrželkou.
Připravíme si větší skleněnou zapékací mísu. Do mísy vsypeme všechnu zeleninu zasypeme nivou a zlehka promícháme. Zalijeme ochucenými vejci a můžeme dát péct.
Květák s paprikou a nivou pečeme zhruba 30 minut při 175 °C, dokud není povrch lehce zlatavý.
Zapečený květák s paprikou a nivou podáváme nakrájený na porce jako lehký hlavní chod. Doplníme tatarskou omáčkou a podle chuti třeba kyselou okurkou.