Recept na zdravý koláč, který skvěle chutná.
500 g | švestky |
těsto | |
---|---|
0.5 hrnku | cukr |
0.3 hrnku | olej |
1 ks | vejce |
0.5 hrnku | mléko |
4 ks | jablko |
3 lžíce | rozinky |
1 ks | citron |
1 ks | mrkev |
3 lžíce | mandle |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 hrnek | polohrubá mouka |
0.5 balíčku | kypřicí prášek |
Ovoce očistíme. Mandle podle chuti spaříme, rozinky taktéž. Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Mandle nasekáme. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Kůru z něj nastrouháme a šťávu vymačkáme. Do mísy rozklepneme vejce. Vmícháme olej, mléko a cukry. Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Do těsta vmícháme mouku a podle chuti citronovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta vmícháme scezené rozinky, sekané mandle a jablka s mrkví. Vyšší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Také jej můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe měsíčky švestek a vložíme do trouby. Švestkový koláč zvolna pečeme dozlatova. Upečený zdravý švestkový koláč nakrájíme a můžeme podávat.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky. Pokud už nevíte co s nimi a hledáte recept na rychlý moučník, který je téměř bez práce, vyzkoušejte tuto perníkovou bábovku. Je jemná, nadýchaná a voňavá po koření i švestkách.
autor JindraHo
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena