Angrešt je dalším ovocem, které nám nyní dozrává na zahradě. Dnes si z něj připravíme dobrý koláč.
náplň | |
---|---|
100 ml | olej |
2 ks | žloutek |
200 ml | mléko |
80 g | cukr moučka |
1 balíček | vanilkový cukr |
500 g | polotučný tvaroh |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek |
těsto | |
2 ks | vejce |
130 g | máslo |
130 g | cukr moučka |
300 g | polohrubá mouka |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
drobenka | |
100 g | máslo |
100 g | cukr krystal |
100 g | hrubá mouka |
na ozdobu | |
500 g | angrešt |
Máslo vyšleháme s cukrem a vejci. Potom stěrkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme tak, že okraje lehce zvedneme. Ve větší míse vyšleháme veškeré suroviny na tvarohovou náplň a tu nalijeme na připravené těsto. Angrešt zbavíme stopek, dobře opláchneme a necháme okapat. Z másla, mouky a cukru uhněteme drobenku. Troubu předehřejeme na 170 °C a těsto s tvarohem v ní 10 minut zapečeme. Poté tvaroh poklademe angreštem a zasypeme drobenkou. Teplotu trouby stáhneme na 160 °C a moučník dopečeme, stačí přibližně 30 minut. Zkoušíme špejlí. Angreštový koláč s tvarohem je chutný hlavně díky kontrastu sladké tvarohové náplně a drobenky s výrazně kyselkavým angreštem.
Angrešt - drobné ovoce, které bychom neměli opomíjet
Název angreštu pochází z italského "angresto" - kdysi se tak totiž označovaly bobulky divoké révy nebo kyselé víno. Proč se vyplatí jejich pěstování? A do jakých pokrmů se hodí?
autor Konvalinka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena